Makine Şasesi
Makinelerin iskeletini oluşturan yapıya makine sasesi denir. Bu yapılara makinenin diger aksamlarına nazaran daha güçlü ve dinamik konstruksiyonlardan meydana gelmektedir. Genelde profil veya npu esaslı malzeme kullanılarak dizayn edilmişlerdir.
Makine Şasesilerinde Kullanılan Malzeme Nedir?
Genelde st37 esaslı bir malzeme kullanılmıştır. Bazen ihtiyaç anında st52 de kullanılabilir. Veya daha değişik bir malzeme de kullanılması gerekli durumlar da olabilir.
Makine Sasesi Hangi Yöntemle Üretilir?
Aslında öncelikle hangi malzemeden üretileceğine karar vermek gerekir. Eger paslanamz malzeme kullanılacaksa daha farklı bir işlem uygulanırken demir malzeme kullanılacak sa daha farklı bir işlem uygulanacaktır.Öyleyse biz demir yani st37 malzeme kullanılacak gibi düşünelim.
Öncelikle amacına uygun dizayn etmek gerekir. Öyle ki bunun için özel 3 boyutlu tasarım programlarından faydalanmak işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Bununla beraber tasarım sürecine sonrasında üretilebilirlik kontrolünü de yapmak gerekir. Üretilebilirlik kontrolünde tecrübeli , kalifiyeli personelden yararlanmak oldukça faydalı olacaktır.
Ürünler malzeme kalınlıklarına ve cnc punch veya cnc lazer ile kesim işlemi yapılmalıdır. Bazen olası durumda testere ve makasta kesim programına dahil edilebilirler. Akabinde cnc büküm işlemi yapılırlar. Cnc büküm açılım katsayıları çok önemlidir. Öyle ki büküm sonrasındaki dış ölçülerde aşırı sapmalar meydana gelebilir. Bu durum projenin şeklinin değişmesine , hatalı bir üretim meydana gelmesine en büyük etkenlerden birisidir. Bunun için bu sapmaları minimumda tutmak için özel katsayılar ve programlar kullanmakta fayda vardır.
Bir makine şasesinde en temel unsur kaynaklı birleştirme yöntemidir. Bu yöntem özellikle dışında vidalı , perçinli veya değişik birleştirme yöntemleri de kullanılabilir. En önemli si kaynaklı birleştirme tekniğidir. Bu teknik gazaltı , toz altı , tik , mig kaynağı olmak üzere çok değişik üretim teknikleri mevcuttur.
Kaynaklı birleştirme yöntemlerinden en önemlilerinden birisi gazaltı birleştirme yöntemidir. Adından da anlaşıldığı gibi gazın altında yapılan kaynak yöntemidir. Kaynaklı birleştirme sırasında malzemelerin uygun , projedeki gibi birleştirilmesi gereklidir. Öyle ki olası bir durumda projenin yanlış sonuçlanmasına sebebiyet verebilir.
Gazaltı kaynalı birleştirme sonrasında taşlama ve tesfiye çalışmaları da önem arz etmektedir.